A vidék pusztulása
 

A vidék pusztulása
(Szerző: Szlobodnik László - 2010.02.22.)

Bevallom, tévedtem...
... ugyanis mikor leköltöztünk Miskolcról Hernádbűdre, olyan érzésem támadt a Perei Általános Iskolát látva, hogy valószínűleg nagyon szegényes és elmaradott oktatási intézmény. Mikor meghallottam, hogy több osztály összevonva kapja meg a pedagógusoktól az órát, akkor szinte sztereotip módon minden összeomlott bennem, hogy milyen oktatás mehet ebben az iskolában.
Nos! Sokszor hamarabb ítélkezünk, amely már-már emberi hibánk, ha nem előzi meg alapos információgyűjtés. Az iskolát közelebbről megismerve, benne pedig a kitűnő és az általános oktatást magas szinten művelő tanárok személyének közelebbi megismerését követően kellemesen csalódtam... Ugyanis ebben a piciny iskolában olyan odaadással és valóban "családias" környezetben folyt az oktatás, hogy több hazai tanulmányi versenyen indulhattak a tanulók jelentős sikerekkel. A szűkebb hallgatói létszám ugyan összevont órákat eredményezett a gazdaságos fenntartás érdekében, mely a falusi oktatás tradicionális vonalait is magában hordozta, de ugyanakkor nagyobb odafigyelést és szorosabb személyenkénti, tanulónkénti oktatást is lehetővé tett, mely magában hordozta a siker kulcsát. Gyermekeinket így a korábbi fenntartások kiküszöbölésével, "valós alapokon" nyugvó informálódást követően átírattuk a Perei iskolába. Az eredmény nem maradt el, hiszen a lányom Alexandra hosszabb ideig járhatott az iskolába. Kiegyensúlyozott baráti légkörben, tanárok részéről pedig önzetlen gondoskodást kapott, így több tanulmányi versenyen sikeresen vehetett részt a legnagyobb örömére, szülőként pedig a legnagyobb megelégedettségünkre. A nyári szünetek is programokban gazdag események megszervezésével telt, ahol a gyermekek mellett már a szülők is együtt lehettek egy-egy esemény kapcsán, maximálisan kiküszöbölve rohanó társadalmunkban az eltávolodást, azaz elősegítve a közösség szellemét, közösség építését, mely szubjektív megítélésem szerint szerves része egy sikeres, harmonikus társadalomnak.
A pedagógusok az iskolában többet adtak szakmaiságukból, munkájukból, mint amennyit elvárt volna akár az intézmény, akár a szülő... Mindez már a múlté, ugyanis 2007 elejére szinte kész tényként kapták meg a "biztos" információt, hírt a pedagógusokkal együtt a szülők is, hogy a Perei Önkormányzat azon év szeptemberétől örökre bezárja kapuit az iskolának, mellyel nemcsak egy vidéki "érték" kerül végérvényesen lerombolásra, de a falvak lassú, de biztos "halálát" is kiszolgálja, kiszolgálta a döntés. A tanárok a szülőkkel karöltve próbáltak meg mindent elkövetni 3 évvel ezelőtt... sajnos hasztalan...

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019