Már vetik a biomagokat Abaújban
 

Már vetik a biomagokat Abaújban

Egy kézben

Vége az oktatásnak, a "tanulókkal" is tudunk beszélgetni. A hernádbűdi Szlobodnik Lászlótól megtudjuk, ő már tavaly felvetette a biogazdálkodás szükségességét. Feleségével szeretnének zöldségeskertet a gyümölcsösük mellé, ezért jelentkeztek a programba. Azt azonban problémának látja, hogy ha egy család a gazdálkodásból akar megélni, legalább 4-5 hektár földre lenne szüksége, a földterületek azonban, olykor 100 hektár is, sokszor egy ember kezében vannak.

A Bio Szentandrás programról

Biogazdálkodáson alapuló oktatási és foglalkoztatási program 30 embernek ad lehetőséget, hogy elsajátítsa a biogazdálkodás alapjait.
Hernádszentandrás 28 millió forintot nyert a programra európai uniós pályázaton.
Szakmai partnerek a Pro Cserehát Egyesület és a gödöllői Szent István Egyetem.
A résztvevők ingyen jutnak az oktatáshoz, a szerszámokhoz, a vetőmagokhoz és a fóliasátrakhoz.
A falu központjában elkezdődik annak a mintegy hatezer négyzetméteres mintagazdaságnak a kialakítása, ahol melegházi és szabadtéri növénykultúrákat termelnek majd.
A projekt megismeréséhez és a terület bejárásához ad majd útmutatást az a pihenőpark, ahol információs táblákat helyeznek el.
A résztvevők képzése elsősorban a gyakorlatra alapul.
Forrás: http://www.boon.hu/encs/mar-vetik-a-biomagokat-abaujban/news-20110322-07410557

*** *** ***

Hasznos, megvalósítható programokra nem figyelnek oda csak a "római politikára" a szavazópolgárok
(Komment: Szlobodnik László - 2011.08.23.)

Az emberek sajnos nem figyelnek oda a megvalósítható értékekre. Jómagam 2010 szeptember 24-én lakossági fórumon ismertettem Hernádbűdön annak lehetőségét a lakossággal (választások előtti kampányom részét képezte), hogy a településen lévő, önkormányzati tulajdonú és kellően nagy területen biogazdálkodás keretein belül lehetne jó minőségű, egészséges élelmiszert termelni, mely nem eladásra kerülne, hanem a helyi lakosok között került volna visszaosztásra. Ezzel természetbeni juttatás formájában kaptak volna némi segítséget, ill. tekintettel arra, hogy a falu kiöregedetett kb. 90%-a idős, ők már nem képesek még a konyhakertjük megművelésére sem, így ezen hiánypótlást is ellátta volna. Az ötlet hosszabbtávon is életképesebb lett volna és különösebb anyagi támogatás bevonását sem igényelte volna. A munkaerőt az éppen aktuális közmunkaprogramba integráltam volna, tekintettel arra, hogy a korábbi polgármester szakmaiatlanságának eredménye az volt, hogy a megnövekedett létszámú alkalmazottakat mind az utcára küldte ki munkálatokra. Azaz a korábban 2 ember által is elvégezhető közterületi feladatokra hirtelen 10 vagy annál is több ember került beosztásra. Ezen emberi erőforrásokat csoportosítottam volna át a biogazdálkodásba, tekintettel arra, hogy a közmunkaprogram Minisztériumi kiírásában is szerepelt az idősek segítése, azaz szekcionált átrendezéssel, munkafeladatok kiosztásával megvalósítható lett volna.

Sajnos a kb. 140 lakosú településről szumma 10-12 fő jelent meg érdeklődéssel, melyben saját vagy mások részére volt hallgatóság a fórumomon. Az érdeklődők felől felmerült kérdéskör inkább volt az, hogy "mit ígérek, mit adok", azaz a jó öreg "római politika" érvényesülése még mindig irányadó a választók választási döntésében. Így az ésszerű túlélést biztosító részemről főleg pályázati forrásokra koncentrált forrásalapok növelésével, ill. a fentebbi projektötlettel szemben "értékesebb" a választópolgár számára az egyszeri (választások előtti) ajándék, mint az ingyenes tűzifa vagy más természeti kincs (pl. sóder), ha iszik az illető választópolgár, akkor 1-2 körös meghívása a legközelebbi kocsmában vagy bármi egyéb (érdekes, hogy a forráshiányos önkormányzatokban a polgármester pénzhiány miatt általában 3 évig nem rendez falunapot sem, de a negyedik választási évre van pénz falunapra, noha az önkormányzat költségvetése a ciklus mind a 4 évére azonos erőforrásokból gazdálkodik - ez most különböző külső támogatások elérése miatt kicsit változott, értek itt célirányos pályázatokat). Rendszerváltás óta újra és újra működik vidéken, ahol nagyobb létszámú és az ország sorsát erősebben befolyásoló hatásmechanizmusa van a 4 évente visszatérő választásoknak...

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019