Párszázas ajánlat...
 

Párszázas ajánlat...
(Szerző: Szlobodnik László - 2012.03.04.)

Ugye ismerős a szlogen és egy Magyarországon rendszerváltást követően elterjedt amerikai gyorsétterem a McDonalds? Mielőtt folytatnám jelezni szeretném, hogy ez itt nem egy reklám helye...

Nos! A reklámfilmben jól látható, amint az étterem üzletpolitikája valóban egy alacsonyabb szegmensbe tartozó árpolitikát dolgozott ki, hiszen a reklámban is a fiatalember a zsebeiben kutakodik, hogy némi aprót, azaz "párszáz forintot" keresve vehesse meg hamburgerét, szendvicsét. Az ajánlat valóban jó, hiszen elég széles kínálatból vehetjük meg azonos áron és valóban párszáz forintból a jobbnál jobb falatokat.
De kanyarodjunk vissza a reklámhoz és a fiatalemberhez, aki keresgél a zsebében, talál majd mosolyogva megveszi az étterem kínálatából az egyik hamburgert. A reklámfilm alapja nagyon tudatos és abszolút célzott, hogy mennyire az életben tapasztaltam saját magam egy olyan helyen, ahol kontrasztosan jelenik meg nap, mint nap két társadalmi réteg, egymástól kellő fényévtávolságban, ez pedig a Pláza Miskolcon.
Az eset egy déli egyszerű és gyors ebéd alkalmával történt (bevallom magam is az olcsóságot néztem), mikor leültem az emeleten, hogy megegyek egy ilyen hamburgert. Ebben még nincs semmi igaz? Miközben eszegettem egy átlagos, bár ruházatában eléggé viseletes fiatalsrác ment a pulthoz és az egyik zsebéből összemarkolva vett elő aprót, hogy kérné a kínálatból az egyik hamburgert. Megjegyzem "pár százas" árakról van szó (250-Ft-ról). Az eladó, kiszolgáló átvette az aprót a sráctól, majd közölte vele, hogy hiányzik 40-Ft, de egy sajtos burgert (hogy ez pontosan mit fedhetett nem tudom, esetleg a húst kiveszik belőle?) ad neki érte, mire a srác egy pici, pár másodperces szünettel, melyben egy villanásnyi kudarcérzés is felfedezhető volt mondta, hogy jó, rendben.
Rövid várakozást követően már meg is kapta a maga, speciálisan még alacsonyabb árú és ezzel tartalmú szendvicsét, hamburgerét és már távozott is, miközben majszolta ős is.

A fentebb említett hely valóban kontrasztos terep. A "pláza shoppingosok" mellett egyre több fiatalt, egyszerű és szerény fiatalt, GYERMEKET látok csellengni. A srác, aki csak egy hamburgert szeretett volna venni éhes volt és a legegyszerűbb, legolcsóbb kínálatot sem tudta teljesen zökkenőmentesen igénybe venni.

Hasonló eset volt egy másik alkalommal, mikor ültem az egyik oldalsó padon (szintén a Plázában), várakoztam és mellettem egy másik padon egy olyan srác ült le (szintén olyan 10-12 éves forma), aki a táskájából vett elő egy szendvicset és azt kezdte el eszegetni. Ekkor az éppen arra járó biztonsági rászólt (megjegyzem elég hangosan), hogy abban a szekcióban nem lehet enni, menjen az éttermi szekcióhoz (aki ismeri tudja itt van a fentebb is említett étterem és még másik három). A srác néma csendben felállt és elsétált az éttermi szekció egyik kieső asztalkájához, hogy leülve befejezhesse az étkezését, ami mellesleg elég szerény is volt. Mikor felállt és elindult akkor vettem szemügyre. A nadrágja alja kb. 6-8 cm-el volt rövidebb a szükségeshez képest. Rögtön levontam, hogy szegény családból származhat.

Picit gondolkozzunk el soraim végén. Milyen világban élünk? Valóban milyen az, amikor gyermekek élnek olyan szegénységben, hogy éheznek, minimális élelmet fogyasztanak, fogyasztanának. Vajon mi az ő "gondolatviláguk"? Melyik új PC-s játékot vegyék meg és játsszák? Esetleg mikor megy focizni a haverokkal, stb.? NEM! Az, hogy nap mint nap miként tud ENNI, élelemhez jutni, mert gyötri egy nap mint nap visszatérő kín, az ÉHSÉG... Ez MA Magyarország!
 

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019