Szegénységünk és politikai életünk tükre a MÁJUS 1 ünnepség...
 

Szegénységünk és politikai életünk tükre a MÁJUS 1 ünnepség...
(Szerző: Szlobodnik László - 2012.05.08.)


Május 1 ünnepség aktualitásában mindig a "régi szép idők" jutnak eszembe gyermekkoromból. Mikor még valóban a MUNKA ünnepe volt, hiszen mindenkinek volt munkája, így a lazítás, pihenés, szórakozás napjaként valóban mindenki megérdemelt pihenését tölthette ezen a napon. Az emberek jó kedélyűen tölthették el többedmagukkal vattacukrok és vidámparki játékok között a gyermekek, sült kolbász és sör mellett a felnőttek ezt az egy napot az évben.
Jómagam, mint Miskolcon született (feleségemmel együtt) a családunkkal a régi idők emlékének adózva, ha lehetőség adja a Majális parkba szoktunk elmenni a legtöbbször. Így volt ez az éven is, mikor a parkoláson gondolkoztunk, hiszen a tömeg miatt mindig lezárásra került a felmenő út a parkba, ill. rendőrök irányították a forgalmat a zavartalan közlekedés miatt. Mikor megérkeztünk szembesültünk, hogy nincs ez a probléma. Gyakorlatilag szinte emberek is alig vannak. Mikor felértünk láttam, hogy alig vannak emberek, szerény volt a felhozatal is, de a tömeg inkább csak kisebb csoportosulásokban mutatkozott meg. Az árak eleve kisebb fogyasztást diktált mindenkinek, a műsorok pedig az egészet tükrözve egészen Spártaian egyszerű volt (egyetlen egy színpadon ment műsor).

Kicsit elgondolkozva kellett belátnom, hogy a MUNKA ÜNNEPE már aktualitását vesztette, a hétköznapokban sorstalanul, munka nélkül tengődő emberek szemében talán már irritáló is ez a nap, míg pénztelen szegénységükben pedig még luxus is, ha élnének a korábbi tradíciók emlékével élve, hogy kikapcsolódjanak egy kicsikét.

A híreket, különböző médiákat követve látható, hogy a különböző pártok ingyenes programokkal, ajándék eseményekkel invitálják a szimpatizánsokat eme ünnepre, de más-más helyszíneken. Így a korábban még együtt ünneplő nemzet, megosztottan, mint szétvert horda jelenik meg egy-egy helyszínen, mely főleg a párt lojalitást hordozza azon rétegeknél, akik legalább az utazások költségeit még megtudják finanszírozni maguknak.

Nincs már MÁJUS 1 ünnepünk, legalábbis nem azon értelemben, tartalomban, mint régebben. A mai fiatal(abb) generáció már nem kapja meg azt az élményt, mint mi gyermekként.
Hogy mit csinálnak az emberek otthon? Semmit. Azaz mindazt, amit bármely más napon. Dolgozgatnak otthon, ha vidéki, akkor a kis kertjében. A többség ugyanúgy kell fel, mint máskor, hiszen számára nem jelent későbbi kelést, mivel munkanélküliként minden nap akkor kell, mikor akar vagy józanodása megengedi. Megítélésem szerint az enyészetté lett ez a korábban mozgalmas és sokatmondó ünnepünk...
 

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019