Spóroljunk, de meddig is???
 

Spóroljunk, de meddig is???
(Szerző: Szlobodnik László - 2012.09.10.)

A különböző energiaszolgáltatók gyakorlatilag a 90-es évek óta a megtakarításokra, spórolásokra, különböző technikai tanácsadásokkal az energiatakarékosságra igyekeznek nevelni. A hivatkozás sokszor a környezetvédelem, energiakészleteink végessége, ill. folyamatosan a megújuló energiák felé is kampányolnak, de az utóbbit valahogy mégsem támogatták úgy, hogy mindenki például nap termelte áramot, meleg vizet, ne adj Isten fűtést alkalmazzon, maximálisan védve környezetét.

A 90-es évek közepén emlékszem elsők között voltam, akinek az akkor elérhető, jó minőségű, hosszú élettartamú Tungsram energiatakarékos lámpáim voltak, egészen pontosan 2 db, mivel akkor az nekem egy havi jövedelemforrásomba került (igaz munkanélküliként). Az áramszámlám annyira jól lement majdnem az ötödére, hogy a rákövetkező években kétszer is volt kint nálam az ÉMÁSZ ellenőrzés, ahol jegyzőkönyvbe is bediktáltam, ill. az ellenőr is szemrevételezte, hogy energiatakarékos lámpáim vannak. A számla nagysága bagatell volt könnyen kifizettem. Amin elgondolkoztam a megtakarításaimon túl az, hogy csökkentettem az energiafogyasztásomat, kevesebbet vételezek az áramszolgáltatótól, így védem a környezetemet és ez mindenben jó a szolgáltatómnak is?
Napjainkban a fentebb említett energiatakarékos lámpák ára töredékére csökkent, így bárki megvásárolhatja. Bármerre járok szinte minden ismerősömnél látom, hogy használják, azaz az emberek többsége a hagyományos izzóval szemben ezeket az energiatakarékos lámpákat használja egy-ötöd vagy egy-hatod fogyasztással, azaz annyival kevesebb villamos energia elhasználásával. A csekkek, amiket kapok viszont megint a megfizethetetlenség magasságát mutatja, persze nem gigászi összegekre kell gondolni, de arányaiban a mai jövedelmem nagyobb százalékát képezi, mint a 90-es években, mikor elkezdtem az energiatakarékos lámpákat használni. A napokban a régi 7-11W-os energiatakarékos lámpákat új ledes 3-5W-os lámpákra cseréltem le, hogy tovább csökkentsem a tényleges fogyasztásaimat, újra kevesebb díj elérése érdekében. Miközben a cseréket végeztem el gondolkoztam el, hogy a szolgáltatók korabeli kampánya e téren sikeres lett, mely jelentősen kevesebb energiafelhasználást eredményezett, viszont ez a szolgáltatónál jelentősebb kevesebb árbevételt eredményezett. A százalékos energia áremelés olyan mértékű volt arányaiban összehasonlítva napjainkat a korabeli időkkel, hogy az energiatakarékos lámpák fogyasztása is terhel úgy engem, mint korábban az elavult izzók használata. Azaz kevesebb energiát fogyasztunk, de a szolgáltatók árbevételük eléréséhez oly mértékben emelték az árakat, hogy a sokáig hatékony megtakarítási, spórolási technika előnyei eltűntek. Még kisebb fogyasztók, lámpák, figyelmesebb üzemórák. Ezt már nem fogjuk tudni tovább überelni, tovább csökkenteni.
Véleményem és konklúzióm, a mi megtakarításaink a szolgáltatók szolgáltatási teljesítményének a megtakarítása, azaz kevesebb teljesítés mellett azonos árbevételek elérését adja. Azaz nagyobb profit, nagyobb haszon, mire ők tovább kampányolnak, hogy csak spóroljunk, legyünk tudatosabbak, védjük a környezetünket, stb. De kérdem én! Meddig mehetünk lejjebb fogyasztásainkban, meddig csökkentsük a fogyasztók számát és/vagy teljesítményét? Végtelenségig ez sem megy! A végén null fogyasztás mellett fogjuk fizetni az energiaárakat?
Jó lenne valóban perszonálisan elszakadva a szolgáltatóktól valóban megújuló energiák felé fordulni, hiszen szerencsére még minden nap felkel a nap, mely önmagában mindenfajta energiaszükségletünket megadhatná, maradva a jó öreg villamos energiánál…

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019