Többszázezer forintos éves törlesztés 211-Ft-ért, HUF lakáshitelnél...
 

Többszázezer forintos éves törlesztés 211-Ft-ért, HUF lakáshitelnél...
(Szerző: Szlobodnik László - 2012.11.23.)

A tegnapi postám alkalmával kaptam meg lakáshitelünk elszámolását, melynek összege nagynak is mondható meg nem is. A lényeg az, hogy mi már a devizahiteles lakáshitelek felvételének "divathullámánál" is TUDATOSAN forint alapú hitelt vettünk fel. Az előny jelentős, hiszen a devizahitel választása esetén teljességgel biztos, hogy hajléktalanok lennénk, hiszen nem tudnánk fizetni. Persze a forinthitel sem fenékig tejföl, hiszen a fix törlesztés valóban egy garancia a hosszú távú fizethetőség tükrében, de nézzük csak meg az elszámolást?!

Ha valaki utánaszámol a befizetéseknek, törlesztéseinknek csak az 1177-ed része került jóváírásra, avagy am9olyan 1177%-os kamatként is értelmezhető lenne, hiszen a jóváírás fölötti rész a bank "nyeresége", bármilyen nevet, címszó alatt is szerepeljen.

Ennél a hitelnél ellentétben a devizahitelekkel csak annyi előnyünk van, hogy tudjuk fizetni. Persze az, hogy ez örök-időre fennálló is lehet, az sajnos szomorú tény.
Volt már olyan személyi kölcsönöm egy másik hazai banknál, szintén forint alapon, mikor a felvett összeget kb. háromszor kifizettem pár év alatt úgy, hogy a havi 18.000-Ft-os törlesztésből durván 5000-Ft-ot írtak jóvá a törlesztés alapjából. Hagytam bebukni, más egyebekkel együtt. Lehetetlen fizetési, törlesztési ráták elé állítanak minket, mikor nyugaton a mai napig 4-6%-nál többet nem is tartanak etikusnak fizetni a banknak. Nálunk ebben egyediek vagyunk a bankok terén is.

Ha valaki most számolgat, akkor könnyen rájön (persze pontatlan eredményt fog kapni, ha nem függvényekkel számol), hogy akár 20.000 évig lehetne fizetni. :) Vagy, hogy akár (persze megjegyzem a számítási képlet "nyers") akár gigászi vagyonokat lehetne befizetni. Persze lesz ez valahol "normálisabb" folyású is, de a bank igyekszik majd a lehető legtöbbet "kivenni" belőle. Csak éljem meg a végét...
 

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019