Rendőrségi szóvivő voltam egy napra...
 

Rendőrségi szóvivő voltam egy napra...
(Szerző: Szlobodnik László - 2012.12.10.)

Film megtekintése: http://www.rtlklub.hu/most/34609_a_gyanu_arnyekaban_78_resz_-_a_ferjem_nem_arulja_el_a_titkat


Az ÉLET mindig is nagy forgatókönyvíró volt, mi pedig jó vagy rossz színészek benne. Emlékszem egy este az RTL Klub szereplőválogatására, annak reklámjára figyeltem fel, mikor gondoltam egyet, hogy miért is ne. Lámpalázas nem vagyok, az élet különböző megpróbáltatásai már megedzettek e téren, ill. a filmek világa és annak varázslatos sokszínűsége mindig is vonzott. Jelentkeztem hát és röviddel utána már be is hívtak az első válogatásra, ill. annak "sikere" miatt gyakorlatilag aznap átestem mind a három fordulón és így bekerültem a regisztrált, nyilvántartott szereplők listájába. Már a próbán mosolyt csalt az arcomra (jelzem, mindent nem írhatok meg vállalt titoktartási szerződés miatt), hogy egy adott szerepet kellett elpróbálnom, mely később valós, kiosztott szerepem is lett, ami nem más volt, mint egy rendőrségi szóvivő eljátszása. A próbán hamar megjegyzésre került, hogy abszolút tökéletes volt, hiszen egy "ültetett szöveg" alapján kellett gyors megtanulást követően előadnom. Természetesen szövegkörnyezete némileg jogi környezet, tényállásokat is tartalmazott. Az, hogy jó volt ezen szerep azt a válogatást végzők nem tudhatták, hogy nem a korai előképzettségemnek köszönhetem, mintsem inkább annak, hogy 5 éve már a "bőrömön érzem" a jogot, azaz a gyakorlatban a korábbi elméleti tudásanyag teljessé vált, ahogyan azt a régi közmondás is teszi "gyakorlat teszi a mestert". Azaz rendőrségi szóvivői szerepet kaptam, mikor még jelenleg többszörösen elítélt "bűnöző vagyok", igaz lassan már beérik nemzetközi bíróság elé az anyagaim úgy, hogy törvénytelen ügyészi vádakat követően, valótlan tartalmú bírói jegyzőkönyvek terén is felvettem a harcot az "igazságszolgáltatókkal (?)" szemben.
A válogatásról röviden annyit és ezt talán publikálhatom is, hogy kicsit szomorúvá tett látnom azt a rengeteg embert, melyek közül sokan hasonló ambíciókkal futottak neki, mint az X Faktornak (ugyanazon a helyszínen volt ez a válogatás is). Mindenféle, forma ember, akik akárcsak az X Faktorban énekelni nem tudó, itt sajnos elszabadult, életszerű színészi tehetségükről nem tudtak adni, azaz bemutatni semmit sem. Nem hívom őket "tehetségtelennek", mert megítélésem szerint biztosan az élet ezeregy más területén kiváló tudással bírhatnak, csak nem itt és nem ebben. Sajnáltam őket, hiszen arcuk, tekintetük ugyanazt adta vissza, mint az X Faktorban is egy-két mindenáron énekelni akaró jelentkezőnél, kitörni és egy színesebb, sikerekben gazdagabb világba csöppeni, elmozdulni abból az élethelyzetből és környezetből, ahol nap, mint nap lehetnek, s melyből valószínűleg már élet unottan elegük van.
Az idő rövid előrehaladásával csörgött is a telefonom, hogy mennem kellene fel Budapestre forgatásra. Mikor közölte velem a gyártásvezető, hogy rendőrségi szóvivő leszek, mivel a válogatásban, e kategóriában a legjobb voltam, örömmel nyugtáztam, hogy vállalom és megyek, miközben erősen fojtogattam vissza, hogy ki ne törjön rajtam a röhögő görcs. Hiszen éppen én, mint rendőrségi szóvivő azzal a háttérrel, amit elvtelen joghatósági személyek teremtettek körülöttem az elmúlt években, akikkel napi szinten vívom meg harcaimat!!! Már csak viccből is vállaltam volna, még ha ez díjazással sem járt volna. Megnéztem volna egy-két arcot, mit is vágnak hozzá, mikor meglátnak engem és pont abban a szerepben. Persze ez már maradt az én fantáziám ironikus képzeletvilágának szüleményeként. A film története is érdekes volt, hiszen ha már az ÉLET forgatókönyvírását nézzük valahol az is illet rám. Igaz nem azon cselekménnyel, mint a filmbéli férj esetében, de egy adott időben, éppen a problémáimtól megcsömörlötten magam is "eltűntem" 3 napra "meditálni" és az én eltűnésemet is aggódó feleségem rendőrségi bejelentéssel próbálta meg mielőbb megoldani...
Amúgy maga a forgatás, bár rövid volt a szerepem miatt, légkörében éreztem, hogy jelentősen más, másabb világ, mely az átlagembert nap, mint nap körbeveszi. Igen forgatás és filmkészítés, ahol éreztem a levegőben azt a kis "pici csillagot" én is, hogy bekerül az ember egy népszerű sorozatba, mint szereplő és maga is részese lesz annak a varázslatos, valóságtól elszakadt képzeletbeli világnak. Tetszett és bevallom, maholnap újra szívesen vállalnék bármilyen szerepet, hiszen érzem és tudom, hogy bármit eljátszanék. Vállalnám, hiszen arra az egy napra magam is kiszakadtam abból a környezetből és világból, ahol nap, mint nap élek és értékeimben többnek éreztem magam, ami jóleső érzéssel töltött el.
A forgatás hamar lement, gyorsan vége tért, így újra visszacsöppentem a magam való világába, ahol a mókuskerék változatlan taposása mellett, színesnek egyáltalán nem nevezhető szürke, terhelt és problémákkal teli kis életemet élem tovább. Közben a jelentős változásokban bízva azért várom, hátha újra csörög a telefonom és kapok egy másik szerepet egy másik karakterben, egy másik életet, ha nem is kipróbálva, de eljátszva, megszemélyesítve, magamévá téve...
 

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019