Kontrasztos ellentétek mindennapi életünkben, avagy miért nem nézem az esti híradót...
 

Kontrasztos ellentétek mindennapi életünkben, avagy miért nem nézem az esti híradót...
(Szerző: Szlobodnik László - 2012.12.17.)

A napokban "véletlenül" pont a tévékészülék előtt voltam, mikor klasszikus unottságból a távirányítón az egyik kereskedelmi csatorna esti híradóját vettem célba. Napi szintű tájékozódásnak nem is lenne rossz, ha éppen a hírekben ne volna akkora kontraszt, ami önmagában vérlázító. Igaz észrevettem, hogy a főszerkesztők igyekeznek "észrevétlen" tenni be a különböző blokkokat, mégis a szemfüles, éber, de legfőképpen gondolkodó ember észreveszi azt, amit hordoznak ezek a médiák is, kiragadva a valóságból, a való életből.

A hírekben konkrétan mély megdöbbenéssel néztem azt, hogy egy községi általános iskolában azért nincs tanítás, mert 8M-ft-os tartózása van az intézménynek a gázszolgáltató felé, melyből adódóan "praktikusan" még szeptemberben, azaz nem most decemberben a moratórium miatt kikapcsolták az iskolát a szolgáltatásból. Mikor ilyen híreket lát az ember ledöbben, hogy a XXI. sz.-ban van még ilyen és éppen Magyarországon. A "békebeli" szocializmus jut eszembe, ahol nem hogy ismeretlen volt az ilyen probléma, de mindig az ebédek, a finom sulis konyhai étkezések is eszembe jutnak, ami szintén mára sok iskolában már a múlté. A megfizethető "filléres" árakról nem is beszélve, ami ma olyan drága, hogy gyermekeim iskolában a kb. 300-400 tanulóból jó ha 6 fő tud előfizetni rá.
Már-már feldolgoztam a hírekben látottakat, amikor 2-3 blokkal később egy olyan hírt mutattak be, hogy "mászó-falat" csináltak a hobbi hegymászást gyakorolni akaró embereknek potom 100M-ft-os költségből, EU-s támogatással. EZ NEM IGAZ! Mászó-falra 100M-Ft, míg az iskolát 8M-Ft miatt bezárják télre!!! Hatalmas kontrasztos különbség! Ilyenkor mi játszódik le az átlag magyar fejében? Észreveszi, feldolgozza ezeket a blőd tényeket? A mai magyar "állam bácsi" ezt miként mérlegeli döntései terén, az EU felé milyen imázst varázsol, hogy "jé nekünk van 100M-Ft-os mászó-falunk!". Az iskoláról ne beszéljünk, majd tanulnak a gyerekek... Vagy mégis milyen prioritások vannak itt kérem! Régebben az alapdolgok mentek rendben és nem volt semmi extra. Most mintha e téren is felcserélődtek volna az értékrendek, avagy mi fontosabb és mi nem...

Emlékszem évekkel korábban Szlovákiában, a szívemhez oly közelálló Kassán voltunk kint, amikor éppen egy veterán járművek bemutatójával egybekötött régi idők hangulatát adó ünnepségsorozat is volt a városban, amikor azt vettem észre, amit sokan mások nem.
A nagy ünnepi forgatagban (egy képet bemutatnék):

Ugyanezen utcában, szinte a maga csöndességében észrevétlen ott volt, térdepelt egy koldus, aki a zsebkendőjén keresztbetett rózsával volt részese maga is az önfeledt ünnepségnek:

A jelenléte hordozta abban a pillanatban azt a kontrasztos ellentétet és egyben alázatosságot, amit egy társadalom peremére szakadt ember hordoz és kifejezhetett.

Mindent összegezve újra és újra eltűnődőm Isten eme játékán, melyet a földi létünkben űz velünk. Az "igazságos egyensúly" már meg sem fordul a fejemben, noha egy képzeletbeli világ idilli paradicsomára lenne jellemző. Talán egyszer valóban eljön az a világ, amikor megszűnnek ezek a kontrasztok és harmonikus békesség és nyugalom uralma alatt lesz egy mindenki számára tökéletesebb "egyveleg". Addig csak vívja mindenki a maga harcát, reményeiben és álmaiban elképzelve mindazt, amit szeretne megvalósítani...

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019