Chip-chip-csóka...
 

Chip-chip-csóka...
(Szerző: Szlobodnik László - 2013.03.28.)

Mára már teljesen elfogadta a magyar társadalom, azaz feldolgozta azt a tényt, hogy a kutyákat chippel kell ellátni, azaz egy elektronikus azonosításra alkalmas "alkatrésszel" bővülnek a kutyák. Az indoklás persze a kutyák érdekében van megfogalmazva javarészint, ami talán "hihető" is, mint mondjuk az elveszett kutya azonosítása, stb., stb., stb. Annyira hihető, hogy eleinte megnyilvánuló hőzöngés a lakosok, állattartók körében szinte mára teljesen elcsendesedett, mely felháborodás kezdeti ingerkörnyezetét a chip beültetésének anyagi vonzata jelentette. Igen sok, sokba kerül, hiszen persze valahol megint egy jó üzlet kerekedik ki, hiszen a nem szakmabeliek közül kevesen tudják, hogy egy ilyen chip forintosítva pár száz forintos tétel, míg nekünk 5000-6000-Ft-ot vesz ki a pénztárcánkból.
Azt már kevesen tudják vagy szinte alig páran bírunk azon információval, hogy egy meglehetősen Izraeli érdekcsoportba tartozó cég már évekkel korábban kidolgozta azt a chipet, mely emberi beültetésre szánt. Az indoklás elsősorban a fizetési eszközök kiváltását hivatott megfogalmazni (lám-lám mindig a pénzügyi okok, indoklás), azaz a bankkártyák kiváltása pusztán "kényelmi" okokra való hivatkozással, azaz elég a pénztár mellett elhaladni vagy csak csupán vásárlást követően elhagyni az áruházat és a fizetés teljesen automatizáltam megtörténik a chip tulajdonosának adatai és számlája alapján. Persze aki tudatosan tanulmányozta eme korabeli technikai meghatározásokat már a puszta józan paraszti logikával is kitalálhatta, hogy ez bizony nem igazán jó nekünk. Maga az a tény, hogy ilyen "alkatrésszel" szereljenek fel bennünket is nagyon durva, közben valahol már-már annyira futurisztikus, hogy korábbról már ismert mozifilmek jutnak eszünkbe.
Amit szakemberként szeretnék ennél a résznél kifejteni az a következő. Ha ilyen chippel látnak el minket maholnap, akkor gyakorlatilag "droidokká" válunk és elveszítjük emberi tulajdonságainkat. Mi jellemző egy droidra, robotra? Elsősorban a "kontrol" azaz irányíthatóság, követhetőség, ellenőrzés, stb. Gyakorlatilag mindezt kapnánk "ajándékba" mi is, hiszen ezek a chipek alapesetben passzívak, azaz külső aktiváló elektronika kell és mint egy vonalkódnál, úgy olvasható ki belőle az adat. Érthetőbben, ha belénk teszik (szerintem már nem kell sokat várni), akkor elég a környezetünket, a tereket "aktiváló leolvasókkal" telepíteni és minden másodperben szinte forgatókönyvi pontossággal tudják, hogy mikor hol tartózkodunk, mit csinálunk, milyen mozgásterünk van, ténylegesen kikkel érintkezünk, egyszóval a független, magánéleti anonimitásunkat teljesen elveszítve valóban ellenőrzött, kontrollált kétlábú "bio-droidokká" válunk. Fikciós elképzeléseimben már látom azokat a kutyákhoz hasonló érveket, hogy miért is "kell" ez nekünk, miért is lesz ez "jó" számunkra, hiszen elég a rendszert átalakítani, azaz személyi azonosságunkat igazoló igazolványok csak és kizárólag chipbe írt adatként lesznek elérhetőek, azaz eleve "kötelező" lesz a chip, de akkor ezt követi az, hogy legyen már a pénzügyi világunk is ebbe kódolva és csak így igénybe vehető. Hogy a kutyás "tesztek" alapján ne legyen hőzöngés ezt INGYEN kapjuk majd és a paranoiás elméleteket elaltatása véget olyan indoklás is lesz, hogy mondjuk ez az egészségünkért, pontosabban egészségügyi ellátásunk biztonságosabbá tételéért is szükséges, hiszen mondjuk ha baleset ér minket autóvezetés közben és éppen nincs nálunk egyéb más igazolvány, akkor milyen fantasztikus is a chip, mert másodpercek alatt minden életmentő információhoz hozzájutnak eme "alkatrészünk" alapján. Ugye mennyire hihető lenne egy ilyen magyarázat? Ugye talán már el is hisszük, hogy tényleg jó is lehet, sőt már kell is ez nekünk? Hogy mit hoz a jövő azt lassan meglátjuk, hiszen ami késik nem múlik...
És mi lesz esetleg az emberek ellenállásából? Szerintem csak ennyi: beeee-beeee-beeee...

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019