Maga harcol mindenki túléléséért – számlamentesség irányába!
 

Maga harcol mindenki túléléséért – számlamentesség irányába!
(Szerző: Szlobodnik László - 2013.06.07.)

Napjaink problémája, mondhatni a legalapvetőbb a mindennapi (túl)élhetés, azaz a legalapvetőbb szükségletek alapszintű ellátása, megteremtése is már szinte országnyi lakosságot érinti, kit ilyen, kit olyan formában. Az emberek napi küzdelmei nem holmi luxuscikkek elérhetetlensége felé irányuló küzdelem, hanem az élet olyan alapvető dolgai, mint a napi szükségletet adó élelmiszer és minimális energiák kifizetése, megvásárlása. Az első sajnos sokszor nagyon sok "megszorításon" esik át, ki így, ki úgy próbálja megoldani vagy segíteni azt, ami kell. Többen vagyunk már akik elindultunk és törekszünk a régi korok, mondhatni "tradicionális" önellátását megoldani szándékozó, minimális konyhakert mellett a zöldségek termelése mellett gyümölcstermesztéssel gyümölcs, lekvár, befőtt, újabban aszalt gyümölcsök megteremtése, továbbá az állattartás is egyre népszerűbb. Így van ez nálunk is, igaz a "kecske projektem" sok egyéb tényező miatt még csúszik.
A lakosság az elmúlt évek során a banki hitelek adta útvesztőit megtanulták, mondhatni mindenkinek már "vörös-diplomája" van belőle, talán jelentősen vissza is szűkült eme piac. Ami viszont a hitelekhez hasonló negatív csapdákat rejtik, az maguk az energiák a magas energiaárakkal. Ugyanis, mikor valaki víz, villany, gázfogyasztással él az egyre magasabb energiaárak mellet és változatlan fogyasztási szokások mellett, akkor szintén "hitelként" jelenik meg a költség. Az utólagos fogyasztás adta "könnyedség" sokszor akkor tornyosul, realizálódik nehézségként, mikor a havi elszámolásnál csak bambul az ember a rengeteg "sárgacsekkre" és azt osztja, szorozza, hogy nem tudja kifizetni, befizetni egyszerre és elindulnak különböző "görgetett", halasztott befizetési ciklusok (korábban már hivatkoztam ezekre). Ezen utóbbi témakörben évek óta radikális változások bevezetésén, áttervezésén dolgoztam, melyben eddig szinte mindenben jelentős eredményeket sikerült elérnem.
Kezdem ott, hogy a mobiltelefonoknál is már mindenki tapasztalta azt, hogy azért szereti az előrefizetős, úgynevezett feltöltő kártyás telefont az előfizetésessel szemben, mert akkor és annyit tölt fel egyenlegére, amikor és amennyi pénze van rá. A telefonálási szokásait pedig erős tudatos kontrollal ehhez igazítja, erősen beosztva a rendelkezésére álló keretet. Első lépésemként a telefonálásban kerestem meg a megfelelő alternatívákat. Követelményem az volt, hogy ne legyen előfizetési díj, a "mobilitás" is megoldott legyen valamelyest, a feltöltő kártyás telefonokkal szemben az előfizetéses másodpercalapú számlázással bírjak és persze semmilyen egyéb kötöttség, hűségnyilatkozat, havidíj ne legyen, hiszen az elsődleges cél a takarékosság. A megoldást a korábban is részemről nagy érdeklődéssel követett VoIP (Internetalapú telefonos kommunikáció) nyújtotta, ahol az állandó telefonvonalat, azaz kikapcsolt számítógép mellett is állandó kapcsolat megteremtését biztosító ATA egység (speciális hardver, amely webes felületen felprogramozva, konfigurálva képes adott irányban a telefonvonal kiszolgáló szerverével a VoIP kapcsolatot fenntartani, összehasonlítva olyan mint egy kis telefonközpont saját otthonunkban) teremtette meg.

Jó alternatíva a SKYPE is, hiszen egyenlegfeltöltéssel havidíj nélkül lehet SKYPE-on kívüli vezetékes és mobiltelefonálást bonyolítani, de van kapcsolási díj (első negatívum) és percalapú a számlázása (második negatívum), noha ATA egységgel SKYPE vonalat is lehet állandó elérhetőséggel fenntartani. Magyarországon a két legismertebb VoIP kommunikációt a neophone.hu vagy a megafon.hu oldalakon keresztül lehet elérni rövid regisztráció, majd feltöltést követően. Jómagam mindkettőt használom, hiszen az egyik jobb, mint a másik. Az ATA egység ára 10000-14000-Ft, ami kalkulációim szerint 10 hónapos megtérüléssel bír. További előny, hogy a VoIP vonalakat szokták "nomád" vonalaknak is hívni, hiszen akkor és ott használja az ember, akár szoftveresen ahol akarja, pontosabban ahol csak Internetkapcsolatot tud elérni. A vezetékes számokat (szinte az egész világon) 3-5-Ft-os áron lehet hívni, míg a mobilokat 29-35-Ft-os áron. Ismétlem önmagam másodpercalapú számlázással. Ráadásul VoIP jellegéből kifolyólag "kicsúszott" a telefonadó alól, hiszen az Internetes kommunikációra lehetetlenség kiterjeszteni, hiszen "törvénytelenül" adóztatná a világ összes cégét, ami lehetetlen, míg csak a hazaiakat diszkriminatív lenne, ill. egy egyszerű "trükkel" akkor a szolgáltatást a hazai cég is "kintről" látná el.
A villamos energiánál régóta a megujuló energia felé kacsingatok, ami drága és közben mégsem, pusztán csak nincs befektethető pénzem, ugyanis egy 3kW-os rendszert 1M-Ft alatt lehet kivitelezni, amely villamos energia inverteres rendszerben (nem költséges akkumulátoros, úgynevezett szigetüzemben) működne. A megtérülése teljes fogyasztási szokás megváltoztatásával, azaz az alap villanyfogyasztás mellett a sütést, főzést és részben a fűtést is ráépítve a megtérülési idő kalkulációim szerint (ez sokszor vitatéma szakkörökben is) 36-45 hónap. Ennek jelenlegi hiánya mellett az "elérhetőbb" előrefizetős óra felszerelését kértem.

Tényleg tudatosabban kevesebb energiát fogyaszt az ember, többet spórol, jobban odafigyel a fogyasztóira. A másik pedig az, hogy ha éppen nincs anyagilag úgy elengedve az ember, azaz nincs pénze, nincs az a tortúra, ami sárgacsekkes rendszerben, azaz 30 napon túl elkezdik felszólongatni az embert, mint fogyasztót a szolgáltató fenyegetve, stb. Itt pedig néha amikor esetleg van egy kis pénzecskéje az embernek, akkor többet tölt fel rá és szépen kalkulálja, figyelemmel kíséri azt, hogy hány hónapig is elég, tart ki az energia.
A földgáznál gyakorlatilag hasonlóan a villanyhoz előrefizetés mellett azonos pozitívumokkal használja az ember az adott energiát.

Itt amit "méltánytalannak" tartok, hogy a szolgáltató érdekes módon ebben az esetben is megtartotta a havi alapdíjat, ami annyiban okoz nehézséget, hogy amikor 5-6 hónap után pici pénzecskéjével, mondjuk 10000-20000-Ft-al elmegyek feltölteni, akkor a szolgáltató előbb az eltelt hónapoknak megfelelő alapdíjat levonja és csak utána a maradékkal tölti fel a chipkártyát (ezt kell a digitális mérőórába helyezni, ahonnan az "átolvassa" a felhasználható gázmennyiséget) a tényleges mennyiséggel.
A telefonos alternatívámnál bizonyára észrevettétek, hogy VoIP révén kell Internet. Igen ez az a szolgáltatás, ami még kell, de az ATA egység adta telefonvonal lehetővé teszi a FAX küldését is, ami szintén "ajánlott levél" küldésének a kiváltására a legtöbb cég, hatóság felé tökéletes és a postai költségek tizedébe kerül a tényleges költség. Miért is kanyarodtam vissza a VoIP-hoz? Az Internet miatt. A következő szuper-megtakarítást az egyre olcsóbb és intelligensebb, természetesen Android rendszerű médiaközpontok adják. Ez a "kütyü" egy kis dobozocska, ami az Internetes kapcsolat segítségével és egy hagyományos TV készülékkel összekötve teszi lehetővé számunkra, hogy TV csatornákat, videókat tekintsünk meg az Internet segítségével, ill. rádióállomások is jelentős számban érhetőek el. Ráadásul beépített USB csatlakozásán keresztül rögzíthetünk is, ill. visszajátszhatunk, vagy egyszerűen csak lejátszhatunk videókat, zenéket, stb.

Az eszköz ára 15000-25000-Ft, azaz kalkulációm szerint a megtérülése 8-10 hónap. Ráadásul akár számítógép nélkül Internetes forgalmat is bonyolíthatunk. Természetesen csak kötött műsorszolgáltatás esetén az új digitális átállásnak megfelelően a csak hazai 7 ingyenes csatorna vételére alkalmas, a fentebbi termék 1-2 funkcióit szintén hordozó set-top-box is megfelelő lehet, ha valakinek a felhasználási szokása elég a 7 csatornára, nincs Internetkapcsolata és tényleg csak a hazai műsorok érdeklik. Abban az esetben az ár 7000-9000-Ft, aminek a megtérülése 6-9 hónap lehet.
A víz fogyasztásánál, pontosabban takarékoskodásánál elengedhetetlen követelmény a családi ház és egy jó kút, melybe akár csak egy egyszerű szivattyúval a főzésen, iváson kívül minden vízigény kielégíthető, de egy picit drágább házi vízművel akár az épület rendszerébe kötve a leg vízigényesebb fürdések, mosások is tökéletességgel láthatóak el.

A házi vízmű ára 25000-35000-Ft-os árával a vízfogyasztás mennyiségének függvényében kalkulációim szerint 5-12 hónap alatt térül meg.

Mindent összegezve a megtérülési idők után korábbi szolgáltatások, szokásaink és újonnan fizetendő díjak esetén a megtakarításunk 60-70%-os is lehet vagy még akár nagyobb is!!!

És, hogy a túlélésünkért még miket tehetünk? Kövesd a folytatást, amit ehhez kapcsolódóan, de más területeket felölelve fejtek majd ki...

Szlobodnik László
mérnök informatikus

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019