Hová tart Magyarország? Mi lesz a sorsunk?
 

Hová tart Magyarország? Mi lesz a sorsunk?
(Szerző: Szlobodnik László - 2013.10.28.)

Sokszor mondogatom ismerősi és egyéb körökben, hogy állásfoglalásom, ill. megítélésem szerint országunk sorsa a vidék sorsával azonos. Azaz a vidék fejlődésével fejlődhet, léphet előre Magyarország, de ugyanakkor a vidék pusztulása kihat az ország sorsára is, azaz végleg elveszünk és eltűnünk. A következmény így bár lehet pozitív, avagy negatív, erősen meghatározza és hatalmas jelentősége van a vidéknek, vidéki életnek. Kicsit filozofikusan felteszi a kérdést, hogy mi lenne, ha teljesen eltűnnénk vagy számunk jelentősen megcsappanna, hiszen földrajzilag az ország, területe és adottságai megmaradnak. Itt több fikciós felvetés felmerült már, ebbe most nem mennék bele.
Visszakanyarodva a vidékhez, vidéki élethez korábban már cikkeztem, hogy mi kellene ahhoz, hogy talpon maradjunk. Ebben a cikkben egészen röviden és be is fejezve a gondolkodást mindenkire rábízom, kutassa annak lehetőségét a maga aspektusából, hogyan is tudnánk kilábalni szűnni nem akaró tendenciáinktól.

Mit is értek ezalatt? Egy tényt, mely szerintem mindent meghatároz, bemutat és sejtet.
Íme…

Pere lakosságának száma 1972-ben 1280 lakos.
Ugyanezen időben 172 tehenet tartottak a faluban, míg 37 szamarat haszonállatnak.
MA 2013-ban a lakosság száma 356 fő.
Napjainkban 0 tehenet tartanak, azaz teljesen fölszámolták, míg szamár 1, azaz egyetlen egy van egy roma családnál haszonállatnak.
ÖSSZEGEZVE 41 ÉV TÜKRÉBEN:
A lakosság durván 72%-al csökkent, a tehéntartás 100%-al MEGSZŰNT, míg a szamártartás 97,3 %-al csökkent.

Lehet gondolkozni! Várom a javaslatokat!
 

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019