FÉSZBÚK a pszichológiai hadszíntér...
 

FÉSZBÚK a pszichológiai hadszíntér...
(Szerző: Szlobodnik László - 2014.10.27.)

A közösségi oldalak gyakorlatilag mára nélkülözhetetlen színtere az Internet világának. A korabeli SMS üzeneteket felváltották a z E-MAIL üzenetek, majd végül a kettő hibrid utódjaként a különböző közösségi portálok üzenetküldői, különböző üzenetfalai. Az egyik legelterjedtebb, melynek korábban jelentek meg "klónjai", de hamar el is tűntek a FÉSZBÚK (Facebook), ami valóban mára egyeduralkodóvá nőtte ki magát.

A felhasználók szokásai egészen eltérő, valaki kapcsolatok keresésére, kiépítésére, családdal való folyamatos "beszélgetésekre" vagy éppen a haverok, barátok gyűjtögetése, egészen szerteágazó, hogy kit, miben motivál. Egy viszont közös, ez pedig a különböző "posztok", azaz ki mit ír ki a "falra", amivel valamilyen belső lelkivilágával illeszkedő érzéseit, gondolatait igyekszik megosztani. Bizonyára ismerős a folyton fényképeket, pontosabban természetképeket megosztó felhasználó, akinél a személyénél valóban tudjuk is, hogy kiegyensúlyozott, békés belső ÉN világot élő személyről van szó. Ezeket követik szinte változatlan nagyságrenddel a különböző aktuális politikai nemtetszéseket megosztók, ahol sokszor jellemző az az elfojtott belső nemtetszése, amelyben vagy amire csak a FÉSZBÚK ad számára megoldást, hiszen közösségi oldalról lévén szó a tömegek "bevonzását" így sejti elérni. A következő kategóriába a klasszikus "bugyutaságokat" megosztókat sorolnám, amolyan sefüle-sefarka hülyeségek. Picit valahogy szeretnének valamit, de nincs kellő önálló egyéniségük, így a közösségek által "dobott" baromságokat osztogatják maguk is tovább. Igai társadalmi réteg, a maga nagyságában, mivel ők vannak talán a legtöbben. A "tükrös képem megosztom és pózolok" kategóriát már nem is említeném...  A következő a "családom a neten" kategória, ahol az adott személy és annak szűk környezetét tekintve már-már olyan érzésünk van, hogy régi kedves ismerősünk, akit egészen jól ismerünk, holott lehet az ÉLETben sohasem találkoztunk vele, élőszóban sohasem beszélgettünk, de annyira aktuálisan és sűrűn osztja meg az egyén a családi életét és fényképeit, hogy szinte már "családtagként" olvassuk, szembesülünk a legfrissebb aktualitásukkal, mi is történt vele, velük...
Tekintettel arra, hogy jómagam is használom a FÉSZBÚKOT, amit még a robbanásszerű Magyarországi megjelenése előtt Angliában kezdtem el az ottani rokonaimmal való kapcsolatok felvétele miatt, van összehasonlítási alapom is, azaz mennyivel másabb "trendek" uralkodnak kint, mint mondjuk itthon.

Azt rögtön szeretném jelezni, hogy hangulataink tekintetében talán a legérdekesebbnek magunkat tartom. A legtöbb személyes érzelmet posztoló publikáció, különböző aktuális érzelmeket feltáró "szöveg a képben" nálunk megy, ami emberi érzéseink, érzelmeink tükrében kerül megfogalmazásra. Hogy mennyire azonosak, aktuálisak, azt talán az tükrözi a legjobban, hogy mikor egy ilyen megosztás, poszt megjelenik, szinte a legtöbbször azonosulunk vele és osztjuk meg. Ennek talán a legérdekesebb hatásmechanizmusát saját tapasztalásomból venném, mikor egy "eseményt" követően tömegesen jelentek meg a különböző ilyen megosztások, bevallom magam is "tovább osztva" azt rögtön "visszacsatolást" kaptam környezetemből, ahol sokszor az adott személy érzelmeinek tükrében már a maga reakcióit váltva ki. Az érdekesség az, hogy ezek a posztok "általánosak", azaz nem egyediek, mégis egyedi reakciókat képesek kiváltani, ami talán a magyar ember "kliséit" írja le, azaz adott szituációkban, esetekben mennyire egyformák vagyunk...

Összességében talán azzal tudnám szummázni, hogy nagyon kiadja magát a felhasználó, könnyű behatárolni, körbeírni személyiségét. Kapcsolattartásban vannak generációk, akik teljesen "közösségiek", azaz nem is a hús-vér embert látják a barátjukban, hanem csak egy "felhasználót", akivel tud üzenetet váltani, megosztani dolgait, érzelmeit. Ezen filozófiából eredően a "közösségi oldal" talán éppen a "közösséget bontja le", távolítja el szokásainkból, nézeteinkből, melyre mondhatnánk azt, hogy a technikai vívmány előnyeinek a hátránya.

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019