Együtt küzdöttem Puskás Ferenccel és győztünk!
 

Együtt küzdöttem Puskás Ferenccel és győztünk!
(Szerző: Szlobodnik László - 2015.01.28.)

Szakmámból eredően erősen az Internetes tartalmak, publikációk kialakítása felé fordultam már 2003-ban, ahol ez főállású tevékenységem is volt (nem csak hobbim), hogy több üzleti portált alakítsak ki, szakmailag támogassam üzemeltetésüket.
Nem volt ez másként 2006-ban sem, amikor ugyan egy amerikai cégnek dolgoztam kommunikációs területen, de mellékállású vállalkozásomban változatlanul ezen dolgoztam, hogy piacképes honlapokat, portálokat alakíthassak ki. Emlékszem november vége felé jártunk 2006-os évben, mikor munkámból megfáradva utaztam hazafelé és hallgattam a rádióban, hogy egy hatalmas tehetségünk hunyt el Puskás Ferenc, "Öcsi" személyében, akit nemcsak egy ország, hanem az egész világ ismerte, megismerhette rendkívül tehetséges futballista pályafutásának köszönhetően. Már csak percekre voltam otthonomtól és zötykölődtem a távolsági busz puritán kényelmében, mikor kipattant a szikra, hogy lekellene védenem a puskasferenc.hu domaint és kialakítani egy emlékoldalt rajta, mely azon túl, hogy eléggé nívós projekt lehetne, igazán nagy tisztelgés is szakmailag részemről, miközben az oldal felülete is üzletileg kellően értékes lehetne idővel, hogy azon Internetes reklámokat helyezzek el. Hazaértem és olyan fáradt voltam, hogy elfelejtettem megnézni, egyáltalán szabad-e a domain név...

Másnap ismét zötykölődtem hazafelé, közben folyamatosan kántálgattam magamban, ha hazaértem el ne felejtsem megnézni a domaint, ha üres, akkor azonnal indítsam el a leggyorsabb szolgáltatón keresztül a regisztrációt. Így is volt, szinte már alig vártam, hogy belépjek otthonunk ajtaján, szinte le sem vetkőztem úgy rohantam a gépemhez és kapcsoltam be, valamiért éreztem, egy hatalmas lehetőséget fogok, foghatok meg. Hamar lehívtam a magyar .hu adatbázis ellenőrzését és lám! Nem volt még leregisztrálva a puskasferenc.hu domain, sőt még be sem nyújtotta senki sem. Olyan este 8 óra felé járhatott, gyorsan elvégeztem, kitöltöttem a szükséges dokumentumokat és már indult is a regisztráció. A szolgáltató, akit választottam olyan gyors volt, hogy éjfél előtt pár perccel meg is jelent az előzetes regisztrációs listában a nevem. Hogy miért fontos ez? Mert lassan felcseperedtek a hasonló gondolkodásúak, szerencsevadászok, mint én, és másnapra, ami a szerencsétlen esettől csak a harmadik napot jelentette, hirtelen egyre több regisztrációs igény jelent meg. Volt köztük más magánszemély, de volt neves média is. Ami a legfontosabb, az időpecsétem nekem volt a legkorábbi, ami annyit jelent, hogy azonos igényjogosultság esetén az enyém a kedvezőbb.

A regisztrációt követően olyan második hétnél járhattunk, amikor egy ismeretlen számról kerestek. Hamar kiderült a puskasferenc.hu kapcsán keresett meg egy magánszemély, mely megkeresés tartalmazta azt is, hogy a regisztrációs jogomat nem-e adnám, ill., hogy mik a céljaim a jövőben, melyet üzletileg korrekten, tömören fogalmaztam meg. Beszélgetésünk során említette az úriember, hogy a domain tekintetében, mivel személynévről van szó, van-e névhasználati engedélyem. Ekkor csak valamiféle próbálkozásnak véltem a megjegyzést, később rájöttem, valóban a domain delegálási szabályok erre is kitérnek, de ne rohanjunk ennyire előre.
Pár nap elteltével a regisztrálási státuszom, felfüggesztésre került, s rögtön kaptam az illetékes ISZT-től a tájékoztatást, hogy kell Puskás Ferenc nevére névhasználati, pontosabban az ISZT állásfoglalásában a Puskás család örököseinek engedélyét kérte volna tőlem. Hamar körbejártam a témát, hogy nincs semmilyen egyediségre utaló jogi szabályozás, azaz Puskás Ferenc névhasználat esetére nem csak a Puskás család örökösei jogosultak, így egyik munkanapomon felhívtam az egyik legnagyobb hazai telefonos tudakozót és lekerestettem, hogy csak náluk mennyi Puskás Ferenc szerepel az adatbázisban. Hamar megadta a választ a hölgy, hogy 198 Puskás Ferenc szerepel az adatbázisukban. Gondoltam ez már kedvezően kecsegtet, de az igazi meglepetés csak ezt követően ért. Ugyanis kértem a hölgyet, hogy mivel Hernádbűdön élek nézze már meg földrajzilag, hogy melyik Puskás Ferenc él hozzám a legközelebb. Alig pár másodperc elteltével már meg is jelölt egy közeli települést, ami alig 8 kilométerre van tőlünk és él ott Puskás Ferenc. Gyors címlekérést követően másnap meg is kerestem az adott településen az úriembert, akinek gyorsan és röviden felvázoltam, hogy csak egy egyszerű aláírást kérek tőle egy jogi következmények nélküli egyszerű névhasználati dokumentumon. Készséges volt és aláírta, amit egy finom üveg borral eleve jutalmaztam irányába. Postafordultával küldtem az ISZT felé, ahol ismét folyamatba került a regisztrációm. Alig pár nap és ismét felfüggesztésre került, mikor jelezték, hogy a Puskás család örököseinek változatlanul kérik a hozzájárulását. Ekkor hivatalosan kontráztam vissza az ISZT felé, hogy támasszák alá jogilag, mi indokolja kérésüket, ill. milyen jog zárja ki az élő 198 Puskás Ferencek bármelyikét, hogy névhasználati jogosultságot adjanak részemre, gyakorolhassák ezen jogérvényesítésüket. Persze, hogy nem volt ilyen jogszabály vagy korlátozás, így közel 2 hónapos ügyintézést követően bejegyzésre került magánszemélyként nevem alatt a puskasferenc.hu domain.

Az oldal tervezése és kialakítása közel 6 hónapig tartott, mely idő alatt folyamatos marketing és üzleti kommunikáció mellett egy futballrajongó üzletembert is sikerült eredményesen megszólítanom az egyik legnagyobb hazai nyelvstúdió, iskola tulajdonosaként, ugyanis az oldal kialakításánál nemzetközi látogatottság terve alatt az összes nagyobb nyelvre szerettem volna fordíttatni, értendő alatt az angol, német és persze a spanyol nyelvet (utóbbi még feltöltésre vár). Az eredmények és sikerek részemre hamar, gyors felfutással megindultak. Az oldal fejlesztésért követően hamar feltöltésre kerültek az oldalak a szerverre is, miközben folyamatos analízis, elemzés mellett üzemeltettem. Azt rögtön láttam, hogy bármilyen hazai vagy nemzetközi futballal kapcsolatos nagyobb esemény, főleg ha Puskás Ferenc is valamilyen kapcsolódással megjelent benne, ugrásszerűen nőtt meg több napra, hétre az oldalam látogatottsága és tényleg nemzetközi szinten, azaz a földgolyó szinte minden kontinenséről. A GOOGLE céggel már korábban üzleti kapcsolatba kerültem, így eleve szerződéses viszonyunk alatt a GOOGLE keresőit is optimalizálva állítottam az oldalamra (csak úgy, mint más oldalaimra is). Eredményeként alig 2 hónap alatt a kereső első oldalára és annak is az első pozíciójába került a honlapom. Már megszoktam és felejtettem a korai tortúrákat, mikor alig 1 év elteltével új fordulat következett.
Emlékszem 2008 vége felé járt az idő, jómagam éppen távol messze több ezer kilométerre kishazánktól közép Angliában dolgoztam egy nemzetközi hotellánc szálódájában, mikor kaptam feleségem közvetítésével az e-mailt, hogy egy addig számomra ismeretlen személy Szöllősy György szólított meg egy @pfla.hu végződésű e-mail címről. Szakmám "bogara", hogy rögtön magánnyomozásba kezdtem, kivel is állok szemben. Az eredmény kicsit sokkolt, ugyanis kiderült, hogy a @pfla.hu az nem más, mint a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia rövidítése, aminek alapítója Orbán Viktor és ennek ügyvezető igazgatója Szöllősy György, aki mellesleg egy nagynevű média képviselője, továbbá a Puskás család szóvivője és még Isten tudja mennyi mindennek a "királya". Lényeg, hogy magasabb érdekekkel bíró körökből jött a megszólítás, mely tartalmazta azt, hogy ki vagyok én, milyen jogon jutottam hozzá a puskasferenc.hu domainhez, mely ekkora a puskas.com erős ellenfele lett, mely utóbbi domaint és oldalt teljes egészében üzleti, kereskedelmi céllal és persze "official" jelzővel hoztak létre az úriemberek, mivel az "eredeti" és "igazi" domain nevet puskasferenc.hu névvel én birtoklom. Ellenfele lett, mert elég erősen a keresők, legfőképpen a GOOGLE keresőben magamögé utasította az ő oldalukat.
Hamar érdekes vonalat vett levelezésünk, hiszen azt észrevettem, levehető volt a megszólításból, hogy kellene nekik az oldalam, pontosabban a domain, mely az én tulajdonomban van. Csakhogy külföldön ilyenkor üzleti tárgyalásba megy a történet, nálunk abba csapott át, hogy nekem nincs jogom hozzá mert, nekik van joguk hozzá mert, tehát önként, mosolyogva adjam át. Képbe került egy több fős ügyvédi iroda is, stb. Fenyegetések, részemre félelmet keltő tények, de indoklásaimmal, küzdelmeimmel rendre nem engedtem és jeleztem, hogy megszerezhető, ha megveszik. A vétel, pontosabban az, hogy nekem fizessenek érte az nem tetsző volt nekik, lényeg az, hogy minden fordulatot rendre álltam és nem jutottak eredményre, azaz maradt az oldal, pontosabban a domain az ÉN tulajdonomban.
Igaz párbeszédjeink során az általam feltárt, részükre joghézagot jelentő tények befoltozása véget kiegészítették, ill. egyre több mindent vittek be a Szabadalmi Hivatal PIPACS rendszerében elérhető védjegyoltalmaik alá.

Pár év elteltével és mivel közben hasonló, de durvább területre menő harcok indultak ellenem anyagilag "legatyásodtam" nagyon, így emlékezve arra, hogy üzletileg potenciális és keresett volt ez az oldalam, gondoltam megszólítom Szöllősy urat, ahol már teljesen más, barátságos hangnemben ment a párbeszéd. Ráadásul közben különböző nemzetközi futballklubok és tévétársaságok leveleit továbbítottam Szöllősy úr felé, mivel a megkeresések irányomba mentek, hiszen engem vélelmeztek hivatalos képviselőként, annyira adta magát a domainnév. Egy számomra akkor "gyorssegélynek" minősülő összegért és egy Puskás labdáért (utóbbit a fiamnak) átadtam az ekkori tulajdonjogomat nekik. Az oldalam, pontosabban a korábban én tulajdonomban lévő domain nem kapott náluk új tartalmat, pusztán az is a puskas.com-ra volt irányítva, hogy az általam elért GOOGLÉE optimalizáció fuzionáljon az ő domainjük kereső pozíciójával. Meg is kapták, el is érték, s így a puskas.com került a GOOGLE élére.


Puskás labdával a kezemben...

Némi nosztalgiázással gondoltam 2014 végén egy csöndes napomon megírom ezt a cikket, mikor egy érdekességet vettem észre. FELSZABADULT a puskasferenc.hu domain, mai vagy szándékos volt vagy adminisztrációs véletlen részükről, de megszűnt a regisztrációja, Vártam rá még 1 hónapot és semmi, így gondoltam én a cikket jegelem, nehogy "ötleteimet" átadjam és gyorsan újraregisztráltam, persze már jelentősen gyorsabban, igaz Puskás Ferenc engedélyét újra kérték, frissítés gyanánt, amit már rutinnal kértem meg Ferenctől, persze megint vittem egy üveg bort... :)
Az oldal és a domain így megint tulajdonom alatt elérhető és megtekinthető bárki számára. A GOOGLE pozíció az ötödik oldalról már előre került hol az első, hol a második oldalon, de rövid idő és megint ÉN LESZEK AZ ELSŐ!!!
 

szlobilaci

<<< vissza

 

 

   Minden jog fenntartva! - © 2012-2019